Vervoer in New York in 2024- alles wat je moet weten

vervoer in New York
Vervoer in New York, wat zijn de opties? Wanneer je New York wilt ontdekken, is te voet toch altijd de beste manier. Het echte leven ligt tenslotte op straat en veel New York highlights liggen op loopafstand van elkaar. Maar uiteraard zijn er ook andere opties! Ontdek hier alles over reizen met de metro, bus en taxi. Maar ook de ferry, Roosevelt Island Tram én natuurlijk de fiets kunnen niet ontbreken. Hier zet ik alle praktische info en kosten op een rij. Zo kan jij tijdens je New York citytrip makkelijk door de stad reizen!

Alle praktische info over vervoer in New York + kosten

New York City is voor velen de koning der stedentrips. Deze stad wordt niet voor niets de hoofdstad van de wereld genoemd! Graag help ik je, letterlijk en figuurlijk, op weg met handige tips over verschillende typen vervoer.

vervoer in New York
Metro in New York – zo werkt het

Reizen met de metro, beter bekend als subway of train, is makkelijk en snel en daarom de meest populaire manier om je door de metropool te verplaatsen. De metro rijdt 24/7 en meeste metro’s gaan elke 2 tot 5 minuten.

Met 500 metrohaltes en 27 metrolijnen lijkt het metrosysteem misschien complex, maar wees gerust want dat is het zeker niet. Je raakt er snel aan gewend! Wat handige weetjes:
– Let goed op of je de metro ‘Uptown’ (naar het Noorden) of ‘Downtown’ (naar het Zuiden) pakt

– Iedere metrolijn heeft een cijfer of letter en een eigen kleur
– De zwarte stippen op de route zijn ‘local trains’ en stoppen bij ieder station
– De witte stippen, de zogenaamde ‘express trains’, stoppen bij een paar haltes op de route

Tickets kopen voor de metro

Een los metrokaartje kost $2,90 per rit (2024), ongeacht de bestemming. Een MTA Unlimited MetroCard kan zomaar je beste aankoop worden. Voor 34 dollar reis je hiermee onbeperkt, 7 dagen lang. Deze kaart is vaak ook de goedkoopste optie als je minder dan 7 dagen in New York bent. 

Bij ieder metrostation zijn de kaarten te koop of je kunt ze hier opladen. Betalen kan, in cash of met je creditcard, in het automaat of bij het loket. Per creditcard kan je 2 MetroCards tegelijk kopen. Bij het automaat wordt gevraagd om je postcode in te toetsen. Gebruik hier simpelweg de code ‘99999’.

Reizen met OMNY NYC

Op dit moment implementeert New York City een nieuw betaalsysteem voor de metro en bus. OMNY, One Metro New York, zal in de nabije toekomst de fysieke MetroCards vervangen. Met dit betaalsysteem betaal je, gemakkelijk en snel, contactloos met je creditcard of Apple Pay. Het ‘pay-per-ride’ tarief is $2.90 per rit.

Tip: Op de MetroCard zie je een verloop datum. Tot die tijd kan je deze kaart opnieuw opladen. Dat scheelt je 1 dollar voor de aankoop van een nieuw metrokaartje. 

vervoer in New York

Taxi in New York – zo werkt het

Like the movies: je arm opsteken en een taxi aanhouden. De bekende yellow cabs zijn niet weg te denken uit het NYC-straatbeeld. Als je niet met meerdere personen reist, kan de prijs van een ritje prijzig zijn. Plus het verkeer in Manhattan is, vooral in de spits, ongelofelijk druk. Bij haast is de metro daarom een betere keuze. Not in a hurry? Denk dan ook eens aan een rit via de apps Uber of Lyft!

Kosten voor de taxi

Het basistarief van de geel gekleurde taxi’s is $3 per rit. Tijdens de spits of ’s avonds betaal je een toeslag. In de taxi’s kan je cash of met je creditcard betalen. Don’t forget to tip! Een fooi van 15% tot 20% is in New York gebruikelijk. 

Tip: Geef pas als je in de taxi zit aan waar je heen wilt gaan. Zo voorkom je dat een koppige chauffeur weigert om je mee te nemen.

De bus in New York – zo werkt het en kan je tickets kopen

Het busvervoer in New York is een prima manier om, buiten de spits, grote afstanden af te leggen. Het reizen met de bus is relatief goedkoop en veilig. Bussen in New York rijden 24/7, ’s nachts is het een veilig alternatief voor de metro. Handig te weten is dat New York een aantal verschillende typen bussen heeft:

 • Lokale en Limited (LTD) bussen:
  Lokale bussen zijn zoals wij ze in Nederland kennen, deze stoppen bij iedere halte. Als je een kortere busrit wilt, zijn Limited bussen een betere optie. Deze stoppen namelijk bij minder haltes waardoor je sneller op je bestemming zal aankomen. Je herkent deze Limited bussen aan de paarse borden bij de haltes en ‘LTD’ op de voorkant. In deze bussen kan je afrekenen met je MetroCard, OMNY of cash. 
 • Select Bus Service (SBS):
  SBS-bussen rijden alleen op geselecteerde voorrangsroutes en maken minder vaak een stop. Het is een must om vooraf een ticket te kopen. Dit kan bij de kaartautomaten die bij de SBS bushaltes staan. Ook kan je de MetroCard gebruiken of cash betalen bij deze automaten. In de bus zelf is betaling via OMNY mogelijk.
 • Express bussen:
  Express bussen rijden met name tijdens de spits. Een ticket is daarom duurder, je betaalt $7,00 per busrit. Betalen kan met de MetroCard of OMNY.
   

  Tip: overdag stoppen de wit-blauwe bussen bij de aangegeven haltes. Na 10PM stopt de chauffeur, op verzoek, ook op ander plekken langs de route.

vervoer in New York
NYC Ferry- zo werkt het

De NYF Ferry is een fantastische manier van vervoer in New York. Want de ferry biedt de perfecte combinatie van reizen met sightseeing. Bonus zijn de fantastische uitzichten op de Manhattan skyline, vanaf de East River en Hudson River. Reizen met de ferry is een goed alternatief voor drukke metrolijnen.

Er zijn 6 vaarroutes: de East River Route, de Astoria Route, de South Brooklyn Route, de Rockaway Route, de St. George Route en tot slot de Soundview Route. De NYC Ferry heeft meerdere opstapplaatsen in Manhattan, Brooklyn maar ook Queens, The Bronx en Staten Island. Via de NYC Ferry App vindt je de meest actuele tijden.

Tickets kopen voor de NYC Ferry

Een ritje met de NYC Ferry kost $4,00. Bij de opstapplaatsen van de NYC Ferry vindt je ticketautomaten waar je je ticket(s) kan kopen. Dit kan ook via de NYC Ferry App.

Tip: Je ticket is 120 minuten geldig. Combineer dus gerust meerdere vaarroutes om zoveel mogelijk te zien! Start bijvoorbeeld met de Astoria Route in Manhattan en eindig bij de halte Wall Street, waar je kunt overstappen op de South Brooklyn Route. 

vervoer in New York
Staten Island Ferry – zo werkt het

Het is eigenlijk een must om de Staten Island Ferry, tussen Lower Manhattan en Staten Island, van je NYC-bucketlist af te vinken. Niet alleen omdat het een gratis manier van reizen is, maar ook omdat je Lady Liberty van dichtbij bewondert én natuurlijk voor het fantastische uitzicht op Manhattan.

De gratis ferry vertrekt vanaf South Ferry bij Battery Park en vaart in zo’n 25 minuten naar Staten Island. De ferry vertrekt elke 15 minuten, 24 uur per dag.

Tip: Blijf na het instappen op het achterdek van de ferry. Zo heb je het allerbeste uitzicht!

vervoer in New York
Roosevelt Island tram – zo werkt het

Nog een verrassend leuke manier van vervoer in New York is de Roosevelt Island Tram.  De oversteek van Manhattan naar Roosevelt Island staat met deze zwevende tram garant voor 4 minuten genieten van waanzinnige uitzichten, over de East River en beide eilanden.

Je vindt de ingang van de tram op 2nd Avenue/ 59th Street in Manhattan en op Roosevelt Island op Tramway Plaza. De tram gaat elke 7-15 minuten, zondag – donderdag van 6AM tot 2AM en vrijdag en zaterdag van 6AM tot 3:30AM. 

Tickets kopen voor de Roosevelt Island Tram

Je kan de Unlimited Metrocard gebruiken voor de Roosevelt Island Tram. Ook kan je betalen met OMNY of je koopt voor $2,90 een los ticket bij de automaten bij de ingang .

Tip: Zorg ervoor dat je een plek bij een raam weet te bemachtigen! Zonsondergang is het perfecte moment van de dag voor je kabeltram-avontuur.

City Bike in New York – zo werkt het 

Citybiken is een geweldige manier om New York uitgebreid te ontdekken. In de metropool is een ware bike boom gaande: overal vind je blauwe leenfietsen van City Bike én prima fietspaden. Je kunt een Citi Bike maximaal 30 minuten per keer gebruiken. No worries, want er zijn +1700 stations en na een minuut neem je een volgende fiets mee. Je hebt de keuze uit normale fietsen en e-bikes. Het dragen van een helm is niet verplicht in New York.

Kosten voor de City Bike

De kosten voor een single ride zijn $4,79 om een fiets te unlocken. Na 30 minuten betaal je $0.30 per minuut. Als je meerdere keren per dag gebruik wilt maken van een Citi Bike, is een dagpas van $19 misschien de meest voordelige optie.

Tip: In de Citi Bike app zie je waar het meest dichtstbijzijnde station is. Check vooraf ook hoeveel fietsen er op een station staan. Zijn het er twee of drie, loop dan door naar een ander station zodat je er zeker van bent een goede fiets mee te nemen.

Wat is jouw favoriete manier van vervoer in New York?

Heb je je eerste citytrip naar de Big Apple op de planning staan en ben je op zoek naar tips voor de leukste bezienswaardigheden én hidden gems? Ik heb de hoogtepunten in alle wijken in Manhattan op een rij gezet. Ook handig: deze lijst met 30 (!) gratis activiteiten in New York. En heb je al nagedacht waar wilt genieten van een lunch of diner? Zorg dat je deze 10 iconische food hotspots op je planning zet!

DELEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *