10x tips wat je nooit moet doen tijdens je citytrip in New York

citytrip in new york

New York. It’s a concrete jungle. The city of endless possibilities. A helluva town. Je kunt er van alles en meer doen, zien en beleven. De lijst met to do’s voor een citytrip in New York is eindeloos. Maar weet je ook al wat je hier juist never, ever moet doen? Ik heb 10 tips voor je op een rij gezet. Zo kan jij je focussen op het belangrijkste: maximaal van NYC genieten!

Wat je niét moet doen tijdens je citytrip in New York? Ontdek het hier

1. Vergeet niet dat New York meer is dan alleen de bekende bezienswaardigheden!

Sure! Tijdens je eerste bezoek aan The City moet je de populaire hoogtepunten afvinken van je NYC-bucketlist. Maar als je alleen deze bekende attracties bezoekt, met meer toeristen dan locals, ervaar je niet het échte New York. Wissel daarom af met minder toeristische activiteiten, buiten de gebaande paden. Waar vind je die plekken en evenementen? Check de meest actuele kalender via Time Out NYC.

2. Blijf tijdens je citytrip in New York niet alleen in Manhattan

Manhattan is het kloppende hart van New York. Like the movies: de drukke straten worden hier gedomineerd door gele taxi’s, loeiende sirenes en hoge wolkenkrabbers. Uiteraard moet je deze hustle en bustle zelf ervaren. Maar.. er is méér dan alleen Manhattan! Ga ook op ontdekkingstocht in Brooklyn, Queens, the Bronx en Staten Island. Zorg dat je geen tijdsdruk hebt want ook in deze stadsdelen kun je je uren vermaken. 

3. Wees nooit bang om locals de weg te vragen

Verdwaald? Dat is alles behalve vreemd in The Big Apple. Want geef toe, alle straten en subways zien er toch hetzelfde uit? Troost je dat ook New Yorkers dit regelmatig meemaken. Het goede nieuws is dat je in New York nooit alleen bent en locals zijn graag bereid om te helpen. All you have to do is ask!

4. NYC weather be like.. vergeet geen rekening te houden met alle omstandigheden

De weergoden van New York zijn als de stad zelf: onvoorspelbaar. Start je dag daarom altijd met de actuele weersvoorspelling. Bezoek je New York in de zomer? Het kan dan erg warm en vochtig zijn. Op de meeste plekken vind je verkoeling door de airco, dan is een extra laag kleding weer fijn. En als je in de wintermaanden in NYC bent, bereid je dan voor op de koude wind. Dé ultieme tip: kleed jezelf altijd in laagjes.

5. Denk niet dat Times Square het échte New York is!

Centraler en meer happening dan Times Square wordt het niet snel. Het is een tourist trap maar eentje die je nergens anders mee gaat maken. Realiseer je wel dat Times Square slechts één van wijken in Midtown is. Kijk dus vooral verder voor de échte NYC-beleving.

citytrip in new york
6. Stop nooit midden op de stoep

In Manhattan heeft iedereen haast. Want.. time is money! Geen New Yorker zou het overwegen om midden op de stoep te stoppen. Locals zijn daarom niet zo gelukkig (understatement, actually) als toeristen hun ‘fast lane’ blokkeren. Wil je je schoen strikken, Google Maps checken of een selfie maken? Stap dan gewoon even opzij. Naar de stoeprand, naast een brievenbus of letterlijk anywhere behalve midden op de stoep.

7. Eet in de culturele hoofdstad van de wereld niet in een restaurant keten

NYC, the city that never sleeps, but always eats. Het is dé stad van de next level food trends. Met tig keukens, dito veel fantastische restaurants en dit voor ieders portemonnee. Er is dus geen reden om tijdens je citytrip in New York te eten in een keten die je ook thuis kunt bezoeken. Het zou zelfs erg jammer zijn als je de klassieke delicatessen mist!

8. Vertel de taxi chauffeur niet je bestemming vóór je instapt

When in New York: op straat een yellow cab aanhouden. Verrassend genoeg hoef je de chauffeur niet vooraf te zeggen wat je bestemming is. Expliciete vermelding waard is zelfs om dit niét te doen. Dit omdat je, om welke reden dan ook, geweigerd kan worden. Dit mag dan weer niet zodra je al in de taxi zit.

9. Geef geen fooi van minder dan 20%

New York is officieel uitgeroepen tot duurste stad ter wereld. Niet verrassend dus dat ook de gebruikelijke fooi hier hoger ligt dan in de rest van de USA. Als je in NYC minder dan 20% tipt, kijk dan niet gek op van een lelijke blik. Onthoud dat New York juist zo uniek is door de mensen die hier (keihard) werken. Veel locals leven van hun fooi, dus een tip is meer dan alleen een teken van waardering.

10. Maak geen ritje in een paardenkoets

Last but certainly not least: na wat incidenten zijn de ritjes in een paardenkoets flink onder vuur komen te liggen. De omstandigheden van deze oude traditie, in en rondom Central Park, zijn afschuwelijk. Pure dierenmishandeling. En zeg eerlijk, het is toch ook niet meer van deze tijd? Gelukkig is Central Park ook perfect te voet of op de fiets te verkennen.

Suggesties wat je juist wél moet doen tijdens je citytrip in New York? Ook die heb ik voor je. Check hier de NYC-bucketlist en die van Brooklyn. Reis je voor het eerst naar de Big Apple? Bekijk dan de highlights en hidden gem’s per wijk in Manhattan. Wat je in Brooklyn niet mag missen, ontdek je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *