Update 2024
New York, New York – the city so nice they named it twice! Toegegeven: je eerste bezoek aan The City kan nogal overweldigend zijn. Het is ook een onderneming om alles vooraf uit te stippelen. Want waar overnacht je? Hoe kom je vanaf het vliegveld in Manhattan? En hoe reis je van A naar B? Ik help je graag op weg met de antwoorden en praktische tips New York. Zo kan jij je focussen op het belangrijkste: optimaal genieten van je eerste kennismaking met NYC!
Alle praktische tips New York voor beginners – handige tips op een rij
Hoe regel je een ESTA?
First things first: na het boeken van je ticket moet je een ESTA aanvragen. Dit is een soort elektrische toestemming in je paspoort, om naar de Verenigde Staten te reizen. Regel dit op tijd, want zonder dit document kom je de USA niet binnen. Via de officiële website moet je met een creditcard of Paypal-account betalen. Met een ESTA kan je 90 dagen in de USA blijven. Handig voor je volgende NYC-bezoek: het document is tot twee jaar na goedkeuring geldig. Heb je in de tussentijd een nieuw paspoort? Dan moet je, helaas, weer een nieuwe ESTA regelen. Lees hier alle meest gestelde vragen en antwoorden over de aanvraag van je ESTA.
Waar in New York overnachten?
New York mag dan wel bekend staan als ‘the city that never sleeps’, maar een slaapplaats is toch handig. Voor je eerste bezoek aan NYC raad ik je aan in de wijk Midtown te verblijven. Want de meeste bekende highlights vind je in dit 24/7 levendige deel van Manhattan. Voor je volgende keer is overnachten in een meer sfeervolle wijk zoals East Village of de Lower East Side perfect om het authentieke NYC te ervaren. Het eigenzinnige Brooklyn is dan ook een aanrader. Het enige wat ik je wil nageven: zorg ervoor dat er een metrostation in de buurt is!
Hotels zijn The Big Apple erg prijzig. Een kamer via Airbnb is een goedkoper, en wat mij betreft leuker, alternatief. Want zo ervaar je het échte NYC-leven, zoals locals doen.
Hoe kom je van het vliegveld in Manhattan?
Welcome to NYC! Als je voor het eerst met je ESTA reist, is de wachtrij bij de douane gemiddeld 2 tot 3 (!) uur. Handig om rekening mee te houden in je planning. Hierna wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar je hotel. Er zijn meerdere wegen die naar Manhattan leiden.
De meest makkelijke manier, maar ook de duurste, is een taxi. Yellow cabs rekenen vanaf JFK Airport een vaste ritprijs van 70 dollar (update 2023). Tel hier de tol, toeslagen en fooi bij op en dan kom je op zo’n $100. Important: om zeker te zijn van de vaste prijs ga je naar de officiële taxistandplaats.
Ga je liever voor de optie die vriendelijker is voor je creditcard? Manhattan is ook prima te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf JFK pak je de AirTrain naar Jamaica Station. Deze rit duurt zo’n 15 min. en kost je bij aankomst $8,25. Hier kan je de Long Island Rail Road (LIRR) pakken naar Penn Station in Midtown of de metrolijnen A of E. Op deze manier ben je zo’n 1.5 uur onderweg. Koop meteen een Unlimited MetroCard voor je eerste metrorit.
Praktische tips New York – hoe vind je de weg?
Al lopend New York verkennen zal je snel ontdekken dat het stratenplan super overzichtelijk is. Een spoedcursus Manhattan voor beginners:
- New York bestaat uit vijf stadsdelen. Manhattan is de meest bekende en bestaat uit verschillende wijken, met ieder een eigen karakter en charme.
- Manhattan is opgedeeld in drie delen: Downtown, Midtown en Uptown. Handig te weten:
Downtown begint ten zuiden van Union Square
Midtown loopt van het noorden van Union Square tot 59th Street
Uptown is alles boven de zuidgrens van Central Park - De avenues lopen van Noord naar Zuid en de genummerde straten van West naar Oost
- Alles rechts van 5th Avenue is East en alles links van 5th is West
Openbaar vervoer in New York: wat zijn de opties?
Vraag het een willekeurige New Yorker: de beste manier om je in Empire City te verplaatsen is te voet. Het echte leven ligt tenslotte op straat! Ondanks dat deze stad gigantisch groot is, liggen de meeste highlights op loopafstand van elkaar.
Metro in New York: zo werkt het
‘Stand clear from the closing doors’. De metro, beter bekend als subway of train, is dé meest populaire manier om door de metropool te reizen. Deze gaat 24/7 en met zo’n 500 haltes en 24 lijnen rijden de meeste metro’s elke 2 tot 5 minuten. Iedere metrolijn heeft een cijfer of letter en een eigen kleur. De zwarte stippen op de route zijn ‘local trains’ en stoppen bij ieder station. De witte stippen, de zogenaamde ‘express trains’, stoppen bij een paar haltes op de route. Let goed op of je de metro ‘Uptown’ (naar het Noorden) of ‘Downtown’ (naar het Zuiden) pakt. Just saying. De apps NYC Subway of City Mapper zijn onmisbaar voor je eerste keer in New York!
TICKETS KOPEN VOOR DE METRO
Een los metrokaartje kost $2,90 per rit (2024), ongeacht de bestemming. Een MTA Unlimited MetroCard kan zomaar je beste aankoop worden. Voor 34 dollar reis je hiermee onbeperkt, 7 dagen lang. Deze kaart is vaak ook de goedkoopste optie als je minder dan 7 dagen in New York bent.
Bij ieder metrostation zijn de kaarten te koop of je kunt ze hier opladen. Betalen kan, in cash of met je creditcard, in het automaat of bij het loket. Per creditcard kan je 2 MetroCards tegelijk kopen. Bij het automaat wordt gevraagd om je postcode in te toetsen. Gebruik hier simpelweg de code ‘99999’.
Een MTA Unlimited MetroCard kan zomaar je beste aankoop worden. Hiermee reis je voor 34 dollar zeven dagen lang onbeperkt door de stad. FYI: voor een los ritje betaal je $2.90, de kaart heb je er na 15 ritjes dus al uit.
REIZEN MET OMNY NYC
Op dit moment implementeert New York City een nieuw betaalsysteem voor de metro en bus. OMNY, One Metro New York, zal in de nabije toekomst de fysieke MetroCards vervangen. Met dit betaalsysteem betaal je, gemakkelijk en snel, contactloos met je creditcard of Apple Pay. Het ‘pay-per-ride’ tarief is $2.90 per rit.
- Di-tip: In NYC spot je niet alleen art on the streets, maar ook onder de grond. Ontdek, tussen de hustle and bustle door (keep moving!), de meest indrukwekkende subway art.
New York-ish: met de yellow cab de stad door
Like the movies: je arm opsteken en een taxi aanhouden. Yellow cabs zijn niet weg te denken uit het NYC-straatbeeld. Als je niet met meerdere personen reist, kan de prijs van een ritje prijzig zijn. Plus: het verkeer in Midtown is, vooral in de spits, ongelofelijk druk dus bij haast is de metro een betere keuze. Not in a hurry? Denk dan ook eens aan een rit via de apps Uber of Lyft!
KOSTEN VOOR DE TAXI
Het basistarief van de geel gekleurde taxi’s is $3 per rit. Tijdens de spits of ’s avonds betaal je een toeslag. In de taxi’s kan je cash of met je creditcard betalen. Don’t forget to tip! Een fooi van 15% tot 20% is in New York gebruikelijk.
- Di-tip: Geef pas als je in de taxi zit aan waar je heen wilt gaan. Zo voorkom je dat een koppige chauffeur weigert om je mee te nemen.
Praktische tips New York: zo reis je met de bus
Wist je al dat je de Unlimited MetroCard ook in de bussen kunt gebruiken? Een prima manier om, buiten de spits, grote afstanden in New York af te leggen! De app City Mapper help je op weg met alle buslijnen en routes. Handig te weten is dat New York een aantal verschillende typen bussen heeft:
- Lokale en Limited (LTD) bussen:
Lokale bussen zijn zoals wij ze in Nederland kennen, deze stoppen bij iedere halte. Als je een kortere busrit wilt, zijn Limited bussen een betere optie. Deze stoppen namelijk bij minder haltes waardoor je sneller op je bestemming zal aankomen. Je herkent deze Limited bussen aan de paarse borden bij de haltes en ‘LTD’ op de voorkant. In deze bussen kan je afrekenen met je MetroCard, OMNY of cash. - Select Bus Service (SBS):
SBS-bussen rijden alleen op geselecteerde voorrangsroutes en maken minder vaak een stop. Het is een must om vooraf een ticket te kopen. Dit kan bij de kaartautomaten die bij de SBS bushaltes staan. Ook kan je de MetroCard gebruiken of cash betalen bij deze automaten. In de bus zelf is betaling via OMNY mogelijk. - Express bussen:
Express bussen rijden met name tijdens de spits. Een ticket is daarom duurder, je betaalt $7,00 per busrit. Betalen kan met de MetroCard of OMNY.Tip: overdag stoppen de wit-blauwe bussen bij de aangegeven haltes. Na 10pm stopt de chauffeur, op verzoek, ook op ander plekken langs de route.Di-tip: Overdag stoppen de wit-blauwe bussen bij de aangegeven haltes. Na 10pm stopt de chauffeur, op verzoek, ook op ander plekken langs de route. Handig!
Gratis varen met de ferry in New York
De ferry is een leuke manier om New York vanaf het water te zien. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: het is eigenlijk een must om de ferry tussen Lower Manhattan en Staten Island van je NYC-bucketlist af te vinken. Niet alleen omdat het een gratis manier van reizen is, maar ook omdat je Lady Liberty van dichtbij bewondert én voor het fantastische uitzicht op de skyline.
De gratis ferry vertrekt vanaf South Ferry bij Battery Park en vaart in zo’n 25 minuten naar Staten Island. De ferry vertrekt elke 15 minuten, 24 uur per dag.
- Di-tip: Blijf na het instappen op het achterdek van de ferry. Zo heb je het allerbeste uitzicht.
Sportief New York verkennen op de fiets
Waarom als Dutchie niet fietsen in ‘New Amsterdam’? Citybiken is mijn favoriete manier om de stad uitgebreid te ontdekken. In de metropool is een ware bike boom gaande: overal vind je blauwe leenfietsen én prima fietspaden. Je kunt een Citi Bike max. 30 minuten per keer gebruiken. No worries want er zijn +1700 stations en na een minuut neem je een volgende fiets mee. En dat 24 uur lang, voor 19 dollar.
In de Citi Bike app zie je waar het meest dichtstbijzijnde station is. Check vooraf ook hoeveel fietsen er op een station staan. Zijn het er twee of drie, loop dan door naar een ander station zodat je er zeker van bent een goede fiets mee te nemen. Het dragen van een helm is niet verplicht in New York.
KOSTEN VOOR DE CITI BIKE
De kosten voor een single ride zijn $4,79 om een fiets te unlocken. Na 30 minuten betaal je $0.30 per minuut. Als je meerdere keren per dag gebruik wilt maken van een Citi Bike, is een dagpas van $19 misschien de meest voordelige optie.
- Di-tip: Voor je eerste bezoek aan New York is een fietstocht door het drukke Midtown misschien iets teveel van het goede, maar een wijk als Brooklyn is perfect om vanaf de pedalen te ontdekken.
Meer inspiratie nodig na alle praktische tips New York?
New York. You hate it or you love it. Wie Tips New York bezoekt, ook al is het sporadisch, heeft al snel door dat ik tot de tweede categorie hoor. Ben je eenmaal in NYC geweest dan is de kans groot dat je snel plannen maakt voor een volgende keer. Hopelijk heb ik je eerste bezoek met deze praktische tips wat makkelijker gemaakt. Geniet van je eerste citytrip in New York!
Ben je op zoek naar inspiratie voor niet-te-missen activiteiten en adresjes? Klik hier voor de hoogtepunten en hidden gems in verschillende wijken, genieten op grote hoogte in de leukste rooftop bars, het beste uitkijkpunt, gratis to do’s, mijn tips voor de leukste parken en activiteiten voor op een regenachtige dag. Ook handig in je voorbereiding: deze lijst met onmisbare apps in New York, alles over geldzaken en hoe de aanvraag van je ESTA werkt.