Roosevelt Island in New York: 8x de leukste to do’s

Roosevelt Island

Roosevelt Island kennen we allemaal van de iconische zwevende tram. Een ritje met deze kabeltram is fantastisch, maar wist je dat het eiland veel meer te bieden heeft? Je moet alleen wel de leukste tips ingefluisterd krijgen! Laat je inspireren door deze 8 activiteiten op Roosevelt Island in New York, die je vast nog niet kende. Je vindt alle activiteiten ook op deze kaart op Google Maps. Om het je extra makkelijk te maken!

Ontdek 8x de leukste to do’s in Roosevelt Island

Roosevelt Island is een klein eiland tussen Manhattan en Queens. Het is een perfecte city escape om de hectiek van Manhattan even achter je te laten. Deze town in a city, ooit thuis voor gevangenen, patiënten met pokken en mensen met psychische problemen, is tegenwoordig een groene woonwijk vol charmante parkjes, de mooiste uitzichten en zelfs een campus van de Cornell Tech University.

Praktische info Roosevelt Island

Roosevelt Island is te bereiken per tram, metro, bus of ferry. Naast het tram station vindt je een Visitor Center. Vanuit hier vertrekken de shuttle bussen die (gratis) over het eiland rijden. Deze rode bussen vertrekken elke 8-15 minuten. Ook kan je een Citi Bike pakken of het eiland te voet verkennen. Vanaf het tram station duurt een wandeling naar het zuiden van het eiland zo’n 12 minuten en naar het noorden 25 minuten.

Roosevelt Island
1. Geniet vanuit de kabeltram van waanzinnige uitzichten

Een ritje met de Roosevelt Island Tram is een unieke belevenis! De oversteek van Manhattan naar Roosevelt Island staat garant voor 4 minuten lang geweldige uitzichten, over de Queensboro Bridge, East River en zelfs Downtown Manhattan en de Brooklyn Bridge. Van dichtbij geniet je van het zicht op Crysler Building en Empire State Building. Vooral tijdens golden hour of de ondergaande zon is dit een geweldige kans om New York van een hele unieke kant te zien. Klik hier voor alle praktische info over de Roosevelt Island Tram.
Waar? Je vindt de ingang van de tram op 2nd Avenue/ 59th Street in Manhattan en in Roosevelt Island op Tramway Plaza


2. Geschiedenis en méér in Franklin D. Roosevelt Four Freedom Park

We starten op het zuidelijke punt van het eiland. Hier ligt het Franklin D. Roosevelt Four Freedom Park, waar toenmalig president Roosevelt in 1941 zijn legendarische toespraak hield. Het enorme beeld van Franklin D. Roosevelt is het hoogtepunt. Of zijn het de fantastische uitzichten over de Manhattan skyline? Voor mij dit laatste! Ook leuk: in het park worden activiteiten als yoga, boeklezingen en muziekoptredens georganiseerd. Het park is gratis te bezoeken van april tot september, tussen 9AM en 7PM, en van oktober tot maart van 9AM tot 5PM. Op dinsdag is het park gesloten.

Roosevelt Island

3. Bewonder het spookachtige Smallpox Memorial Hospital

Toegegeven: Roosevelt Island heeft best een spooky geschiedenis. Op de plek waar in de 18e eeuw patiënten met pokken in quarantaine werden gehouden, zijn de ruïnes overgebleven. Hier heerst nog steeds een griezelige vibe. Zelf zou ik hier ’s avonds liever niet komen! De ruïnes van het ziekenhuis zijn niet te bezoeken, maar het is de moeite waard om even langs te lopen.
Waar? E. Rd, New York

4. Ontdek de legendes van Lighthouse Park

Een vuurtoren in Manhattan? Roosevelt Island heeft het! Lighthouse Park is eenvoudig te vinden, in het meest noordelijke punt van het eiland. Hier staat Blackwell Island Lighthouse, zoals het eiland vroeger genoemd werd. Deze vuurtoren is gebouwd om de weg te wijzen naar het New York City Insane Asylum, een psychiatrisch ziekenhuis op het eiland. Er gaan mysterieuze legendes de ronde over deze speciale plek! De vuurtoren wordt omringd door allerlei moderne kunst. Een bijzonder contrast!
Waar? 910 Main St, New York

Roosevelt Island
5. Geniet van Mediterraanse letternijen

Wie op Roosevelt Island woont, kent ME Mediteranian Eatery. En wie dat niet doet, ook. Dit fijne adresje heeft een authentiek Mediterraans menu waar je honger van krijgt. En dat komt goed uit, want de porties zijn huge. De falafel en hummus zijn allemansvriend en dat is zeker niet onverdiend. Tip: bestel je order to go in een bowl zodat je het kunt combineren met de volgende tip.
Waar? 548 Main St, New York

Roosevelt Island

6. Droom weg tijdens een picknick op de Pier

Picture-perfect. Dat is het waanzinnige uitzicht over Manhattan’s skyline en de East River, vanaf Roosevelt Island. Op Eleanor’s Pier geniet je van een front-row view op de zwevende tram, Midtown Manhattan en de Upper East Side. De stoelen en tafels staan al voor je klaar, dus in combinatie met de voorgaande tip is deze ervaring zelfs nóg beter!


7. In de Panorama Room op grote hoogte genieten

Na alle sightseeing activiteiten, is het tijd om met een drankje te proosten. Panorama Room, de rooftop bar van The Graduate Hotel, is waar je voor een cocktail, of twee, wilt zijn. Het one of a kind uitzicht over de urban jungle aan wolkenkrabbers helpt ook mee. Adembenemend mooi, al helemaal in de avonduren.
Waar? 22 N Loop Rd, New York

8. Reis van Roosevelt Island naar Manhattan met de ferry

Heb je genoten van Roosevelt Island en wil je de oversteek terug naar Manhattan maken? De ferry is een bijzonder verrassend alternatief voor de kabeltram! Reizen met de NYC Ferry is een geweldige manier om de prachtige skyline van Manhattan vanaf het water te zien. De Astoria Route brengt je in zo’n 40 minuten naar Wall Street.
Waar? Roosevelt Island Ferry Terminal

Wat is jouw favoriete activiteit in Roosevelt Island?

Een bijkomend voordeel van alle genoemde activiteiten is dat ze, op eten en drinken na, helemaal gratis zijn. Wil je meer inspiratie voor to do’s die vriendelijk zijn voor je portemonnee? I got you! Ik zet hier 30 gratis activiteiten in New York op een rij.

Ben je na het lezen van deze tips misschien geïnteresseerd in meer activiteiten om de hectiek van Manhattan even achter je te laten? Ook Governors Island is perfect voor een city escape! Het eiland is gelegen op slechts enkele minuten van Manhattan, toch voelt het alsof je in een compleet andere wereld bent! Ontdek hier alle Governors Island tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *