Alles wat je moet weten over je ESTA aanvragen

ESTA aanvragen

Heb je een citytrip naar New York gepland? Fantastisch! Graag help ik je, letterlijk en figuurlijk, op weg met praktische tips, highlights en natuurlijk ook hidden gems, waar veel New Yorkers komen. Maar.. vergeet in je enthousiasme niet om alle reisdocumenten in orde te maken! Zo is het ESTA een must om de VS in te komen. Hier lees je alle antwoorden op de meest gestelde vragen rondom je ESTA aanvragen. Zo houd je tijd over voor leukere dingen: je NYC reisplannen maken!

ESTA aanvragen? Alle vragen en antwoorden op een rij

First things first: ESTA, wat is dat eigenlijk? ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en is een soort digitale reistoestemming die wordt gekoppeld aan je paspoort. Het is verplicht voor iedereen, ongeacht je leeftijd, die naar de USA afreist. Ook als je alleen een tussenstop maakt op Amerikaanse bodem heb je dit document nodig! ESTA vervangt het I-94 formulier die voorheen moesten worden ingevuld in het vliegtuig. 
Het grote voordeel is dat je het ESTA snel en eenvoudig online kunt aanvragen. Je hoeft dus niet langs het consulaat of de Amerikaanse ambassade

Waar kan ik het ESTA aanvragen?

Dit doe je via de officiële ESTA-website van het Ministerie van Buitenlandse zaken. No worries, alle instructies zijn in het Nederlands! Het kost je een paar minuten om het online formulier in te vullen.

Wanneer moet ik mijn ESTA aanvragen?

Het aanvragen van het ESTA gebeurt online en kan 24/7. U.S. Customs and Border Protection (CBP) raadt aan de aanvraag zo ruim mogelijk voor vertrek in te dienen. Het goedkeuren van je ESTA kan een paar dagen duren. Het is dus verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en om de aanvraag niet tot het laatste moment uit te stellen. Voor bijzondere gevallen kan je ook kiezen voor een spoedaanvraag. Deze wordt meestal na zo’n 60 minuten goedgekeurd.

Welke gegevens heb ik nodig?

Bij de aanvraag wordt gevraagd naar je persoons- en paspoortgegevens, informatie over je werkgever en je contactinformatie in de USA. Zorg ook dat je een (goede!) scan hebt van je paspoort, deze moet je uploaden. Tip: let goed op dat je geen fouten maakt in je aanvraag, anders wordt deze afgewezen. Het meest belangrijke is dat alle gegevens op het online formulier overeen komen met wat in je paspoort staat. Dubbel check dus je naam, of namen, in je paspoort!

Wat kost het ESTA en hoe kan ik betalen?

De kosten zijn 21 USD, omgerekend zo’n 19,50 euro. Voor de betaling kan je kiezen uit creditcard, PayPal of Trustly.

Hoe weet ik of mijn ESTA is goedgekeurd?

Je ontvangt de statusupdate van je ESTA op het door jou opgegeven e-mailadres. Op de website van de U.S. Customs and Border Protection kan je deze status nakijken en de goedkeuring downloaden.

Hoe en wanneer krijg ik mijn ESTA?

Goedkeuring duurt meestal een paar minuten. Je ontvangt automatisch bericht via e-mail. Geen paniek als je het document niet meteen binnen krijgt! In sommige gevallen kan het tot 72 uur duren. Er wordt geadviseerd om het document zowel digitaal als geprint mee te nemen.

Hoelang kan ik met mijn ESTA in de USA blijven?

Met een ESTA kan je maximaal 90 dagen in de USA blijven.

Hoelang blijft mijn ESTA geldig?

Het document is tot twee jaar na goedkeuring te gebruiken. Heb je in de tussentijd een nieuw paspoort? Dan moet je, helaas, weer een nieuwe ESTA aanvragen.

Is de aanvraag voor je ESTA gedaan? Dan kunnen de leukere voorbereidingen van start gaan! Nadat je alle praktische tips voor je eerste bezoek aan New York hebt gecheckt, begint de voorpret met inspiratie opdoen over to do’s per wijk in Manhattan en Brooklyn, bedenken in welke parken je zal gaan neerstrijken om even tot rust te komen én bij welke rooftop bar(s!) je gaat genieten van een waanzinnig uitzicht. Om je helemaal in de stemming te komen, kun je alvast wegdromen over wat je allemaal wilt afvinken van je New York bucketlist. Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *